Tarnoc Turbine Heat Pump

Vraag & Antwoord

We hebben de veelgestelde vragen en antwoorden over de Turbineketel voor je op een rijtje gezet.

Tarnoc is een startup van de co-founders en (ex) TU Delft studenten Tijmen de Jong en Vincent Wijdeveld die een nieuw type warmtepomp: de Turbineketel hebben ontworpen. De volledig elektrische Turbineketel wordt ontwikkeld om bestaande woningen, duurzaam en snel aardgasvrij te maken.

De Turbineketel is een nieuw type warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht. Met de volledig elektrische Turbineketel kunnen bestaande woningen snel van het aardgas af. Hiermee biedt Tarnoc een schaalbare oplossing om bestaande woningen duurzaam en energiezuinig te verwarmen. De meeste cv-ketels kunnen niet eenvoudig door een warmtepomp vervangen worden doordat deze niet het zelfde vermogen, temperatuur en installatiegemak hebben.

Een elektromotor aangedreven compressor zuigt de buitenlucht, via de inlaat, naar binnen en comprimeert de lucht. De compressie genereert warmte om het water te verwarmen tot maximaal 80°C. De energie uit de gecomprimeerde lucht wordt vervolgens teruggewonnen via de turbine. Tot slot verlaat de koude lucht, via de uitlaat, de woning.

De Turbineketel heeft een modulerend thermisch vermogen tussen de 8-20 kW en biedt hiermee een alternatief voor de cv-ketel voor een brede range woningen & gebouwen.

Ja, de Turbineketel wordt speciaal ontwikkeld om 1-op-1 de cv-ketel te vervangen in bestaande woningen. De Turbineketel kan direct worden aangesloten op de bestaande cv- en tapwaterleidingen. Net als de cv-ketel kan de Turbineketel op hoge temperaturen verwarmen en volcontinu tapwater produceren. Zeer geschikt voor woningen met een hoog temperatuur watergedragen afgiftesysteem (radiatoren) eventueel in combinatie met vloerverwarming.

Ja, de Turbineketel kan volcontinu tapwater maken om te douchen, vergelijkbaar met een cv-ketel. Voor gebouwen met een grote tapwater vraag zoals bij hotels en sportverenigingen biedt de technologie de mogelijkheid om grote volumes tapwater efficiënt en all-electric te produceren.

Nee, de Turbineketel heeft geen buitenunit en bestaat uit een volledig binnen opgestelde warmtepomp. Geen zorgen dus over geluidsoverlast met de buren of het aanzicht van de woning. Speciaal voor rijksmonumenten biedt de Turbineketel uitkomst omdat hier het gebruik van een buitenunit meestal niet is toegestaan.

De Turbineketel is met name geschikt voor bestaande grondgebonden woningen, gebouwd voor het jaar 2000 met een energielabel B/C of slechter. De Turbineketel is geschikt om tussenwoningen, vrijstaande woningen en monumentale panden te verwarmen. De verwachte afmetingen zijn: vloeroppervlak van 60×60 cm en een hoogte tussen de 120-150 cm. De luchtkanalen (inlaat & uitlaat) hebben een diameter van ca. 25 cm en moeten via een dak- of geveldoorvoer worden verbonden met de buitenlucht.

Bij goed geïsoleerde (nieuwbouw) woningen met een energielabel A of beter, uitgerust met een laag temperatuur afgiftesysteem (zoals: vloerverwarming) kan doorgaans efficiënter worden verwarmd met een laag-temperatuur warmtepomp.

Gestapelde bouw (appartementen, flats) met een eigen cv-ketel per appartement zijn doorgaans minder geschikt. Vaak is de ruimte te klein om de Turbineketel + luchtkanalen te plaatsen. De verwachte afmetingen zijn: vloeroppervlak van 60×60 cm en een hoogte tussen de 120-150 cm. De luchtkanalen (inlaat & uitlaat) hebben een diameter van ca. 25 cm en moeten via een dak- of geveldoorvoer worden verbonden met de buitenlucht.

Ja, de techniek schaalt goed naar hogere vermogens. Ook kunnen er opstellingen met grotere vermogens worden gerealiseerd door 20kW Turbineketels in een cascade-opstelling te plaatsen.

De Turbineketel opereert bij buitentemperaturen van -10°C of lager met bijna dezelfde efficiëntie en vermogen om het water tot 80°C te verwarmen. Dit in tegenstelling tot traditionele warmtepompen waar het vermogen en efficiency sterk teruglopen bij lage buitentemperaturen.

Er is een 3-fase (3x25A) aansluiting nodig in de woning. De vaste lasten voor een 3-fase (3x25A) zijn doorgaans gelijk aan een standaard 1-fase (35A) aansluiting. De netbeheerder rekent kosten om de aansluiting aan te passen en deze kun je navragen bij je netbeheerder.

Nee, de Turbineketel gebruikt buitenlucht als 100% natuurlijke koudemiddel. In tegenstelling tot de meeste andere warmtepompen en air conditioners die voornamelijk gebruik maken van chemische koudemiddelen (bv: R32, R410A, etc.) die zeer schadelijk zijn voor het milieu t.a.v. broeikasgassen. Vanaf 2030 mogen deze chemische koudemiddelen in beperkte(re) mate worden toegepast om uiteindelijk volledig te worden vervangen door natuurlijke koudemiddelen. 

Ja, de opgewekte energie van de PV-panelen kan via de salderingsregeling worden verrekend met het elektriciteitsverbruik van de Turbineketel.

De techniek leent zich minder goed voor het koelen van gebouwen. Hiervoor zijn andere oplossingen beter toepasbaar. Voor het effectief koelen van een ruimte zal condensafvoer nodig zijn, wat niet kan met radiatoren die in de meeste gebouwen aanwezig zijn.

Isoleren is altijd zinvol en het zal de warmtevraag van de woning reduceren. Het voordeel bij de Turbineketel is dat de isolerende maatregelen achteraf kunnen worden uitgevoerd.

De Turbineketel heeft een beoogde SCOP van 2. Waarbij de buitentemperatuur relatief weinig invloed heeft op de efficiency en het afgiftevermogen. Ook bij lage buitentemperaturen van -10°C of kouder kan er met 20 kW vermogen water tot 80°C worden verwarmd. Door de mogelijkheid om selectief te verwarmen (nachtverlaging) kan de woning snel en efficiënt worden verwarmd op de momenten dat er een warmtevraag is.

De verwachte afmetingen zijn: vloeroppervlak van 60×60 cm en een hoogte tussen de 120-150 cm. De luchtkanalen (inlaat & uitlaat) hebben een diameter van ca. 25 cm en moeten via een dak- of geveldoorvoer worden verbonden met de buitenlucht.

Het geluidsniveau van de Turbineketel zal vergelijkbaar zijn met een cv-ketel en is geheel trillingsvrij.

Turbineketel wordt in eerste instantie ontwikkeld voor watergedragen afgiftesystemenen en is niet geschikt om direct lucht te verwarmen.

De Turbineketel is nog in ontwikkeling en is nog niet te beschikbaar. De eerste prototypes zijn al getest in verschillende huurwoningen en het komende stookseizoen (2023-2024) gaan we de nieuwe generatie prototypes testen in diverse gebouwen: woningen, utiliteit en monumentale panden. Schrijf je vrijblijvend in op onze wachtlijst en ontvang als eerste nieuws over de ontwikkelingen.

De Turbineketel is nog in ontwikkeling en de details ten aanzien van de definitieve specificaties en verkoopprijs zijn nog niet bekend.  Schrijf je vrijblijvend in op onze wachtlijst en ontvang als eerste nieuws over de ontwikkelingen.