Turbine Heat Pump

The 1-to-1 replacement of the gas-boiler

Turbine Heat Pump

The all-electric high-temperature Turbine Heat Pump is the 1-to-1 replacement of the gas-boiler. The system has no outdoor unit and is connected to the existing heating system (radiators). No additional adjustments to the homes are necessary. The high capacity offers continuously supply of tapwater, comparable to the gas-boiler.

all-electric

An all-electric heat pump solution for fossil free and affordabe heating.

No outdoor unit

The system has no outdoor unit and extracts heat from the outside air via air ducts.

High temperature

The technology delivers high temperatures (50-80℃) and is suitable for radiators.

Patented technology

The technology is based on the Reverse Brayton Cycle. This cycle has been used in aviation for decades, but Tarnoc has been the first to apply the technology in a heating appliance for homes and buildings. The patented technology uses the outside air as a refrigerant and can heat (tap) water up to 80℃, even at very low outside temperatures of -10℃.

Patented technology

The technology is based on the Reverse Brayton Cycle. This cycle has been used in aviation for decades, but Tarnoc has been the first to apply the technology in a heating appliance for homes and buildings. The patented technology uses the outside air as a refrigerant and can heat (tap) water up to 80℃, even at very low outside temperatures of -10℃.

Klanten

De eerste versies (prototypes) van de Turbineketel zijn geleverd aan woningcorporaties en gemeenten waar ze uitvoerig worden getest in de praktijk. De testen vinden plaats in diverse gebouwen zoals: tussenwoningen, rijksmonumenten, schoolgebouwen en historische binnenstedelijkwe woningen.

FAQ

We have listed frequently asked questions and answers about the Turbine Heat Pump for you.

Tarnoc is a startup of co-founders and (ex) TU Delft students Tijmen de Jong and Vincent Wijdeveld who develop a new type of heat pump: the Turbine Heat Pump have designed. The fully electric Turbine Heat Pump is being developed to make existing homes sustainable and natural gas-free in 1 day.

De Turbineketel is een nieuw type warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht. Met de volledig elektrische Turbineketel kunnen bestaande woningen snel van het aardgas af. Hiermee biedt Tarnoc een schaalbare oplossing om bestaande woningen duurzaam en energiezuinig te verwarmen. De meeste cv-ketels kunnen niet eenvoudig door een warmtepomp vervangen worden doordat deze niet hetzelfde vermogen, temperatuur en installatiegemak hebben.

De Turbineketel is nog in ontwikkeling en is nog niet beschikbaar. De eerste prototypes zijn al getest in verschillende huurwoningen en het komende stookseizoen (2024-2025) gaan we de nieuwe generatie prototypes testen in diverse gebouwen: woningen, utiliteit en monumentale panden. Schrijf je vrijblijvend in op onze wachtlijst en ontvang als eerste nieuws over de ontwikkelingen.

De Turbineketel is nog in ontwikkeling en de definitieve specificaties en verkoopprijs zijn nog niet bekend.  Schrijf je vrijblijvend in op onze wachtlijst en ontvang als eerste nieuws over de ontwikkelingen.

An electric motor-driven compressor sucks the outside air in through the inlet duct and compresses the air. The compression generates heat to heat the water to a maximum of 80°C. The energy from the compressed air is then recovered via the turbine. Finally, the cold air leaves the home via a duct.

Nee, de Turbineketel heeft geen buitenunit en bestaat uit een volledig binnen opgestelde warmtepomp. Geen zorgen dus over geluidsoverlast met de buren of het aanzicht van de woning. Speciaal voor rijksmonumenten biedt de Turbineketel uitkomst omdat hier het gebruik van een buitenunit meestal niet is toegestaan.

Ja, de Turbineketel wordt speciaal ontwikkeld om 1-op-1 de cv-ketel te vervangen in bestaande woningen. De Turbineketel kan direct worden aangesloten op de bestaande cv- en tapwaterleidingen. Net als de cv-ketel kan de Turbineketel op hoge temperaturen verwarmen en volcontinu tapwater produceren. Zeer geschikt voor woningen met een hoog temperatuur watergedragen afgiftesysteem (radiatoren) eventueel in combinatie met vloerverwarming.

De Turbineketel heeft een beoogde SCOP van 2. Waarbij de buitentemperatuur relatief weinig invloed heeft op de efficiency en het afgiftevermogen. Ook bij lage buitentemperaturen van -10°C of kouder kan er met 20 kW vermogen water tot 80°C worden verwarmd. Door de mogelijkheid om selectief te verwarmen (nachtverlaging) kan de woning snel en efficiënt worden verwarmd op de momenten dat er een warmtevraag is.

Er is een 3-fase (3x25A) aansluiting nodig in de woning. De vaste lasten voor een 3-fase (3x25A) zijn doorgaans gelijk aan een standaard 1-fase (35A) aansluiting. De netbeheerder rekent kosten om de aansluiting aan te passen en deze kun je navragen bij je netbeheerder.

Ja, de Turbineketel kan volcontinu tapwater maken om te douchen, vergelijkbaar met een cv-ketel. Voor gebouwen met een grote tapwater vraag zoals bij hotels en sportverenigingen biedt de technologie de mogelijkheid om grote volumes tapwater efficiënt en all-electric te produceren.

De Turbineketel opereert bij buitentemperaturen van -10°C of lager met bijna dezelfde efficiëntie en vermogen om het water tot 80°C te verwarmen. Dit in tegenstelling tot traditionele warmtepompen waar het vermogen en efficiency sterk teruglopen bij lage buitentemperaturen.

De Turbineketel heeft een modulerend thermisch vermogen tussen de 8-20 kW en biedt hiermee een alternatief voor de cv-ketel voor een brede range woningen & gebouwen.

De Turbineketel is met name geschikt voor bestaande grondgebonden woningen, gebouwd voor het jaar 2000 met een energielabel B/C of slechter. De Turbineketel is geschikt om tussenwoningen, vrijstaande woningen en monumentale panden te verwarmen. De verwachte afmetingen zijn: vloeroppervlak van 60×60 cm en een hoogte tussen de 120-150 cm. De luchtkanalen (inlaat & uitlaat) hebben een diameter van ca. 25 cm en moeten via een dak- of geveldoorvoer worden verbonden met de buitenlucht.

Bij goed geïsoleerde (nieuwbouw) woningen met een energielabel A of beter, uitgerust met een laag temperatuur afgiftesysteem (zoals: vloerverwarming) kan doorgaans efficiënter worden verwarmd met een laag-temperatuur warmtepomp.

Gestapelde bouw (appartementen, flats) met een eigen cv-ketel per appartement zijn doorgaans minder geschikt. Vaak is de ruimte te klein om de Turbineketel + luchtkanalen te plaatsen. De verwachte afmetingen zijn: vloeroppervlak van 60×60 cm en een hoogte tussen de 120-150 cm. De luchtkanalen (inlaat & uitlaat) hebben een diameter van ca. 25 cm en moeten via een dak- of geveldoorvoer worden verbonden met de buitenlucht.

Ja, de techniek schaalt goed naar hogere vermogens. Ook kunnen er opstellingen met grotere vermogens worden gerealiseerd door 20kW Turbineketels in een cascade-opstelling te plaatsen.

Nee, de Turbineketel gebruikt buitenlucht als 100% natuurlijke koudemiddel. In tegenstelling tot de meeste andere warmtepompen en air conditioners die voornamelijk gebruik maken van chemische koudemiddelen (bv: R32, R410A, etc.) die zeer schadelijk zijn voor het milieu t.a.v. broeikasgassen. Vanaf 2030 mogen deze chemische koudemiddelen in beperkte(re) mate worden toegepast om uiteindelijk volledig te worden vervangen door natuurlijke koudemiddelen. 

Ja, de opgewekte energie van de PV-panelen kan via de salderingsregeling worden verrekend met het elektriciteitsverbruik van de Turbineketel.

De techniek leent zich minder goed voor het koelen van gebouwen. Hiervoor zijn andere oplossingen beter toepasbaar. Voor het effectief koelen van een ruimte zal condensafvoer nodig zijn, wat niet kan met radiatoren die in de meeste gebouwen aanwezig zijn.

Isoleren is altijd zinvol en het zal de warmtevraag van de woning reduceren. Het voordeel bij de Turbineketel is dat de isolerende maatregelen achteraf kunnen worden uitgevoerd.

De verwachte afmetingen zijn: vloeroppervlak van 60×60 cm en een hoogte tussen de 120-150 cm. De luchtkanalen (inlaat & uitlaat) hebben een diameter van ca. 25 cm en moeten via een dak- of geveldoorvoer worden verbonden met de buitenlucht.

Het geluidsniveau van de Turbineketel zal vergelijkbaar zijn met een cv-ketel en is geheel trillingsvrij.

Turbineketel wordt in eerste instantie ontwikkeld voor watergedragen afgiftesystemenen en is niet geschikt om direct lucht te verwarmen.