Tarnoc is samen met 4 andere verkozen tot 1 van de finalisten van de Warmtewissel. Dit is een prijsvraag van acht Brabantse woningbouwverenigingen. Drie winnaars ontvangen 20.000 euro en proefprojecten.
Acht Brabantse corporaties (Alwel – Area – BrabantWonen – Casade – Stadlander – Tiwos – WonenBreburg – Zayaz) hebben de ambitie om gezamenlijk hun woningvoorraad op termijn aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. De Warmtewissel is de uitdaging die ze neerlegden om met betere, innovatievere én praktisch toepasbare oplossingen voor individuele cv-(combi)ketels in hun huurderswoningen te komen. Deze vraag werd gesteund door 17 andere corporaties. Uit 48 inzendingen selecteerde de vakjury vijf finalisten.
Lucht als koudemiddel
Een van de finalisten is de Turbineketel van Tarnoc. Geen ketel maar een hoge temperatuur warmtepomp. Co-founder Vincent Wijdeveld wil nog niet te veel prijsgeven over de techniek in het toestel. Deze bevindt zich nog in een prototype-fase. “Het is een warmtepomp die lucht gebruikt als koudemiddel. We kunnen zonder buitendeel tot 80 ˚C water maken”. De warmtepomp kan volgens Wijdeveld tot 20 kW aan vermogen leveren, waardoor het zowel tapwater als verwarming voor bestaande woningen zou moeten kunnen verzorgen, met behoud van bestaand leiding- en afgiftesysteem. Tarnoc ziet de wedstrijd vooral als een springplank naar proefopstellingen voor de techniek. “We zijn nog volop in ontwikkeling.”
Winnaars krijgen proefproject
Op 5 maart worden de winnaar bekend gemaakt. De vakjury bestaat uit Diederik Samsom (voorzitter; onderhandelaar voor het landelijk klimaat-akkoord en kabinetschef van EuroCommissaris Frans Timmermans, die belast is met de uitvoering van het EU-klimaatbeleid), Sabine Jansen (universitair docent TU Delft – Architectural Engineering & Technology), Paulus Jansen (algemeen directeur Woonbond), Elphi Nelissen (professor Building Sustainability TU Eindhoven) en Harrie Windmüller (bestuurder BrabantWonen, namens het Lente-bestuur). De drie winnaars worden beloond met een geldprijs van 20.000 euro, terwijl de overige twee finalisten elk 5.000 euro ontvangen. De organiserende corporaties van De WarmteWissel gaan de winnende oplossingen in de praktijk testen, door samen met de winnaars proefopstellingen in woningen te realiseren. Doel is uiteindelijk te komen tot energiebesparende, CO2-reducerende en comfortabele alternatieven voor de traditionele cv- en warmwaterketels in de huurderswoningen.