Turbineketel

De 1-op-1 vervanger van de cv-ketel

80% minder CO2 uitstoot

50% minder energieverbruik

Geen schadelijke koudemiddelen

Turbineketel

De Turbineketel is de 1-op-1 vervanger van de cv-ketel. Het systeem werkt zonder buitenunit en wordt direct aangesloten op de bestaande radiatoren. Extra aanpassingen aan de woningen zijn niet nodig. Het hoge vermogen biedt de mogelijkheid om continu warm tapwater te leveren, vergelijkbaar met de cv-ketel.

Volledig elektrisch

Een volledig elektrische oplossing om woningen eenvoudig aardgasvrij te verwarmen.

Hoge temperatuur

De technologie levert hoge temperaturen (50-80℃) en is geschikt voor radiatoren.

Geen buitenunit

Het systeem heeft geen buitenunit en haalt de warmte uit de buitenlucht via luchtkanalen.

Installatie

Installatie

De Turbineketel is de 1-op-1 vervanger van de cv-ketel en kan direct worden aangesloten op de bestaande leidingen van de verwarming en het tapwater. De installatie kan in 1 dag worden uitgevoerd door iedere monteur (geen F-gassen/STEK). Een hoog afgiftevermogen van 20kW biedt in woning een gegarandeerd warmtecomfort.

Technologie

Omgekeerde Brayton-cyclus voor duurzame warmte in woningen

De technologie is gebaseerd op de omgekeerde Brayton-cyclus. Deze cyclus wordt al tientallen jaren toegepast in de luchtvaart, maar Tarnoc is er als eerste partij in geslaagd de technologie toe te passen in een verwarmingstoestel voor woningen en gebouwen. De gepatenteerde technologie gebruikt de buitenlucht als koudemiddel en kan (tap)water verwarmen tot 80℃, ook bij zeer lage buitentemperaturen van -10℃. 

Onze klanten

Onze klanten bestaan uit woningcorporaties, gemeenten en bedrijven die de Tarnoc Turbineketels (prototypes) in de praktijk testen.

Praktijktesten

De testen vinden plaats in diverse gebouwen zoals: tussenwoningen, rijksmonumenten, schoolgebouwen en historische binnenstedelijke woningen.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Tarnoc is een startup van de co-founders en (ex) TU Delft studenten Tijmen de Jong en Vincent Wijdeveld die een nieuw type warmtepomp: de Turbineketel hebben ontworpen. De volledig elektrische Turbineketel wordt ontwikkeld om bestaande woningen, duurzaam en snel aardgasvrij te maken.

De Turbineketel is een nieuw type warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht. Met de volledig elektrische Turbineketel kunnen bestaande woningen snel van het aardgas af. Hiermee biedt Tarnoc een schaalbare oplossing om bestaande woningen duurzaam en energiezuinig te verwarmen. De meeste cv-ketels kunnen niet eenvoudig door een warmtepomp vervangen worden doordat deze niet hetzelfde vermogen, temperatuur en installatiegemak hebben.

De Turbineketel is nog in ontwikkeling en is nog niet beschikbaar. De eerste prototypes zijn al getest in verschillende huurwoningen en het komende stookseizoen (2024-2025) gaan we de nieuwe generatie prototypes testen in diverse gebouwen: woningen, utiliteit en monumentale panden. Schrijf je vrijblijvend in op onze wachtlijst via de button [Reserveer nu] en ontvang als eerste nieuws over de ontwikkelingen.

De Turbineketel is nog in ontwikkeling en de definitieve specificaties en verkoopprijs zijn nog niet bekend. Schrijf je vrijblijvend in op onze wachtlijst via de pagina [reserveren] en ontvang als eerste nieuws over de ontwikkelingen.

Een elektromotor aangedreven centrifugaalcompressor zuigt de buitenlucht, via de luchtinlaat, naar binnen en comprimeert de lucht. De compressie genereert warmte om het water te verwarmen tot maximaal 80°C. De energie uit de gecomprimeerde lucht wordt vervolgens teruggewonnen via de turbine. Tot slot verlaat de koude lucht, via de luchtuitlaat, de woning.

Nee, de Turbineketel heeft geen buitenunit en bestaat uit een volledig binnen opgestelde warmtepomp. Geen zorgen dus over geluidsoverlast met de buren of het aanzicht van de woning. Speciaal voor rijksmonumenten biedt de Turbineketel uitkomst omdat hier het gebruik van een buitenunit meestal niet is toegestaan.

Ja, de Turbineketel wordt speciaal ontwikkeld om 1-op-1 de cv-ketel te vervangen in bestaande woningen. De Turbineketel kan direct worden aangesloten op de bestaande cv- en tapwaterleidingen. Net als de cv-ketel kan de Turbineketel op hoge temperaturen verwarmen en volcontinu tapwater produceren. Zeer geschikt voor woningen met een hoog temperatuur watergedragen afgiftesysteem (radiatoren) eventueel in combinatie met vloerverwarming.

De Turbineketel heeft een beoogde SCOP van 2. Waarbij de buitentemperatuur relatief weinig invloed heeft op de efficiency en het afgiftevermogen. Ook bij lage buitentemperaturen van -10°C of kouder kan er met 20 kW vermogen water tot 80°C worden verwarmd. Door de mogelijkheid om selectief te verwarmen (nachtverlaging) kan de woning snel en efficiënt worden verwarmd op de momenten dat er een warmtevraag is.

Met de volgende rekenmethode kun je een inschatting maken van het elektriciteitsverbruik. In dit voorbeeld is gerekend met een jaarlijks gasverbruik van 1.200 m3 en een beoogde SCOP van 2.
· Rekenmethode om gas (m3) naar kWh te berekenen: 1 m3 (aardgas) = 9,769 kWh.
· Gemiddelde efficiency van een HR combiketel is 85% en de Turbineketel met een beoogde SCOP van 2 (=200%).
· Rekenvoorbeeld (gas naar elektriciteit Turbineketel) bij een gasverbruik van 1.200 m3 per jaar: ((1.200 x 0,85) x 9,769) / 2 = 4.982 kWh per jaar.

Er is een 3-fase (3x25A) aansluiting nodig in de woning. De vaste lasten voor een 3-fase (3x25A) zijn doorgaans gelijk aan een standaard 1-fase (35A) aansluiting. De netbeheerder rekent kosten om de aansluiting aan te passen en deze kun je navragen bij je netbeheerder.

Ja, de Turbineketel kan volcontinu tapwater maken om te douchen, vergelijkbaar met een cv-ketel. Voor gebouwen met een grote tapwater vraag zoals bij hotels en sportverenigingen biedt de technologie de mogelijkheid om grote volumes tapwater efficiënt en all-electric te produceren.

De Turbineketel opereert bij buitentemperaturen van -10°C of lager met bijna dezelfde efficiëntie en vermogen om het water tot 80°C te verwarmen. Dit in tegenstelling tot traditionele warmtepompen waar het vermogen en efficiency sterk teruglopen bij lage buitentemperaturen.

De Turbineketel heeft een modulerend thermisch vermogen tussen de 8-20 kW en biedt hiermee een alternatief voor de cv-ketel voor een brede range woningen & gebouwen.

De Turbineketel is met name geschikt voor bestaande grondgebonden woningen, gebouwd voor het jaar 2000 met een energielabel B/C of slechter. De Turbineketel is geschikt om tussenwoningen, vrijstaande woningen en monumentale panden te verwarmen.

Net als de cv-ketel werkt ook de Turbineketel in combinatie met vloerverwarming maar minder efficiënt. De technologie van de Turbineketel is efficiënt op hogere temperaturen 55-80 graden en vloerverwarming werkt op lagere temperaturen.

Woningen die zijn uitgerust met een laag temperatuur watergedragen afgiftesysteem (vloerverwarming) als hoofdverwarming kunnen doorgaans efficiënter worden verwarmd met een laag-temperatuur warmtepomp.

Bij goed geïsoleerde (nieuwbouw) woningen met een energielabel A of beter, uitgerust met een laag temperatuur afgiftesysteem (zoals: vloerverwarming) kan doorgaans efficiënter worden verwarmd met een laag-temperatuur warmtepomp.

Gestapelde bouw (appartementen, flats) met een eigen cv-ketel per appartement zijn doorgaans minder geschikt. Vaak is de ruimte te klein om de Turbineketel + luchtkanalen te plaatsen. 

Ja, de techniek schaalt goed naar hogere vermogens. Ook kunnen er opstellingen met grotere vermogens worden gerealiseerd door 20kW Turbineketels in een cascade-opstelling te plaatsen.

Nee, de Turbineketel gebruikt buitenlucht als 100% natuurlijke koudemiddel. In tegenstelling tot de meeste andere warmtepompen en air conditioners die voornamelijk gebruik maken van chemische koudemiddelen (bv: R32, R410A, etc.) die zeer schadelijk zijn voor het milieu t.a.v. broeikasgassen. Vanaf 2030 mogen deze chemische koudemiddelen in beperkte(re) mate worden toegepast om uiteindelijk volledig te worden vervangen door natuurlijke koudemiddelen.

Ja, de opgewekte energie van de PV-panelen kan via de salderingsregeling worden verrekend met het elektriciteitsverbruik van de Turbineketel.

De techniek leent zich minder goed voor het koelen van gebouwen. Hiervoor zijn andere oplossingen beter toepasbaar. Voor het effectief koelen van een ruimte zal condensafvoer nodig zijn, wat niet kan met radiatoren die in de meeste gebouwen aanwezig zijn.

De verwachte afmetingen zijn: vloeroppervlak van 60×60 cm en een hoogte tussen de 120-150 cm. De luchtkanalen (inlaat & uitlaat) hebben een diameter van ca. 25 cm en moeten via een dak- of geveldoorvoer worden verbonden met de buitenlucht.

Het geluidsniveau van de Turbineketel zal vergelijkbaar zijn met een cv-ketel en is geheel trillingsvrij.

Turbineketel wordt in eerste instantie ontwikkeld voor watergedragen afgiftesystemenen en is niet geschikt om direct lucht te verwarmen.

Isoleren is altijd zinvol en het zal de warmtevraag van de woning reduceren. Het voordeel bij de Turbineketel is dat de isolerende maatregelen achteraf kunnen worden uitgevoerd.

Staat je vraag er niet tussen?
Stuur ons dan een bericht via de contactpagina.