8 april 2023

TUNES – Integraal van-het-gas-af renovatieconcept voor bestaande woningen.

Een nieuwe techniek, een nieuw consortium, nieuwe mogelijkheden om stappen te zetten in de energietransitie. Snel ook! We zijn gestart met de Kick Off van het TUNES project. Een multidisciplinaire samenwerking tussen 7 bedrijven met als doel woningen versneld van het gas af te laten gaan.

Wat zijn de plannen? Een integraal van-het-gas-af renovatieconcept voor bestaande, gemiddeld tot slecht geïsoleerde woningen.  De geïntegreerde toepassing zal bestaan uit de Turbineketel van Tarnoc, de NEStore thermische opslag van Newton Energy Solutions en het Home Energie Managementsysteem (HEMS) van SEITA – Open software for energy flexibility. Verder zijn betrokken: Dura VermeerTNOStaedion levert de woningen en Twinstone mag aan de slag met de bewoners!

In het Klimaatakkoord is de afspraak gemaakt om tot en met 2030 1,5 miljoen huizen te verduurzamen. Dit komt neer op circa 200.000 woningen per jaar. Warmtepomptechnologie biedt momenteel de meest gebruikte oplossing. Echter kan deze oplossing niet altijd rendabel worden geïnstalleerd door de vereiste aanpassingen aan de woning, de lange installatieduur van de warmtepompen en de beperkte installatiecapaciteit van bedrijven. Omdat het vanaf 2026 verplicht is om tenminste een hybride warmtepomp aan te schaffen bij vervanging van de CV-ketel, is het dringend om voor álle woningen een goede oplossing te kunnen aanbieden om van het gas af te gaan.

Dit project wordt uitgevoerd dankzij steun van Netherlands Enterprise Agency (RVO) en Topsector Energiesubsidie van het Ministry of Economics and Climate.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief om de laatste ontwikkelingen en updates van Tarnoc te ontvangen.