22 maart 2021

Eerste Pilot opstelling gerealiseerd in Tilburg

In een woning aan de Ganzerikhof te Tilburg is de eerste pilot opstelling van de Turbineketel gerealiseerd. Met de opstelling zal de komende maanden getest worden en het potentieel van de Turbineketel om de cv ketel 1 op 1 te vervangen worden aangetoond. 

De Turbineketel is geïnstalleerd op de zolderverdieping van de woning, en wordt met de buitenlucht verbonden via twee luchtkanalen met dakdoorvoer. Van buitenaf is de woning amper te onderscheiden van de andere woningen in de straat. Er is geen buiten unit die het aanzicht van de woning aantast, of geluidsoverlast creëert voor omwonenden. Daarnaast zijn er aan de schil geen aanpassingen uitgevoerd en is de installatie goed te combineren met zonnepanelen. 

Als een van de deelnemers van de Warmtewissel heeft woningcorporatie Wonenbreburg de woning in de Kruidenbuurt beschikbaar gesteld als testlocatie. De Warmtewissel heeft als doel om innovatieve technieken voor het verduurzamen van de warmtevraag te verkennen en een ideale vervanger te vinden voor de gasgestookte cv-ketel. Jaarlijks worden er door de deelnemende corporaties circa 5.000 individuele gasketels vervangen. Huidige oplossingen op de markt bieden nog onvoldoende mogelijkheid om deze installaties te vervangen.

Voor de verwarmingsmonteur zal de installatie van een Turbineketel geen verrassingsmaaltijd zijn. Het apparaat wordt via 2 DN22 buizen aangesloten op het bestaande afgiftesysteem. De Turbineketel wordt gevoed via een 3 fase aansluiting in de meterkast. De kleine boiler dient als buffervat voor het sanitair warm water. De voornaamste functie van het vat is om pendelgedrag te voorkomen en het CW3 niveau van de Turbineketel tijdelijk te verhogen naar CW6. Zo kan er tijdens het douchen tot wel 15 minuten lang een tweede tapwater punt van warm water worden voorzien. Geen gegil vanuit de douche dus wanneer er in de keuken even afgewassen wordt.

De installatie van het eerste prototype aan de ganzerikhof is uitgevoerd door monteurs van Breman. 

De pilot opstelling zal dienen om uitvoerige testen uit te voeren met het systeem. Daarnaast wordt er praktijkervaring opgedaan met gebruikers patronen en wensen, om zo de regeltechniek optimaal af te stellen voor de bewoners. 

Het project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief om de laatste ontwikkelingen en updates van Tarnoc te ontvangen.